Bu yazıda instant articles kurulum rehberi oluşturmaya başlıyoruz. Facebook Instant Articles nedir, nasıl kurulur, nasıl para kazanılır hakkında bilgilere değineceğiz.

Instant Articles, Türkçe adıyla Hızlı Makaleler, Facebook’un  Google AMP ve Adsense rakip olarak özellikle makale sitesi sahipleri için uyarlanmış sistem. Sistemin en büyük avantajı site sahiplerinin makalelerinin Facebook sunucusu içinde açılması. Bu durumda 0,1sn gibi çok kısa bir sürede makalenizin kullanıcıya ulaşılması sağlanıyor. Peki Instant Articles’ı nasıl kullanabiliriz? Avantajları nelerdir? Ne yapmalı?

Kısaca IA’ın en büyük özelliği hem çok hızlı kullanıcıya ulaşması hem de etkileşime yani tıklama olmasa bile kullanıcıların makale için çıkan reklamlarda etkileşime girmesine de makul bir ücret veriyor olması. Bu durum IA’ı Google Adsense’den daha avantajlı bir reklam platformu haline getiriyor.

Instant Articles’a kayıt olma

Instant Articles’a kayıt olmak için https://instantarticles.fb.com adresine gidin. Aşağıda gördüğünüz gibi sign up butonuna tıklayarak kayıt olma işlemine başlayacaksınız.Ardından aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu ekranda devam edebilmek için sitenizin bir Facebook sayfası olması gerekiyor ki IA tamamen Facebook sayfasınızın etrafında oluşuyor.

Çünkü kullanıcılar IA sistemini Facebook sayfasınızda yapmış olduğunuz paylaşımlardan ulaşıyor. Bu ekranda Facebook sayfanızı seçtikten sonra IA koşullarını kabul etmeniz ardından Hızlı makaleler araçlarına eriş butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu butonu Facebook sayfanız varsa görebileceksiniz.Yukarıdaki işlemin ardından buna benzer bir ekranla son bulacak, bu ekran asıl başvuru ekranı ve sayfanızın yayınlama araçları > Hızlı makaleler sekmesinden ulaşabilirsiniz. Facebook’un sayfanız veya siteniz için fazlaca sayısal bir isteği yok. Zira tek istekleri sitenizde 10 makale olması. Bu makaleleri özel bir RSS Feedi  veya Instant Articles for WP eklentisi ile gönderebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz makaleler, yayın makaleleri sekmesinde olacak. Bu makaleleri gönderdikten sonra değerlendirme süreci başlayacak. Yaklaşık 3 iş günü içerisinde olumlu veya olumsuz bir sonuç alacaksınız.

Peki makaleleri tam olarak nasıl göndereceksiniz?

Eğer wordpress bir siteniz yoksa bu sorunun cevabı maalesef kolay veya kısa değil. Bu işlemi yapabilmesi için profesyonel bir hizmet almanız gerekiyor. Kolaylıkla tek başınıza altından kalkabilmeniz mümkün değil. Ancak WordPress kullanıyorsanız yaşadınız! Çünkü wp için  Automattic, Dekode, Facebook iş birliği ile yapılmış Instant Articles for WP eklentisi bulunuyor.

Kayıt işlemi sırasında IA istatistiklerini takip edebilmeniz için bir uygulama açmanızı isteyecek. Bu uygulama sayesinde gelirlerinizi görebilecek ve reklamlarla ilgili düzenlemeleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca FB reklamlarını siz aksini yapmazsanız otomatik bir şekilde her 250 kelimede bir tane olmak üzere haberin içeriğine yerleştiriyor.

Bu da müthiş bir kolaylık. Eklentiyi kurduktan sonra reklam durumunu görmek için oluşturduğunuz uygulamanın ID değerini aşağıdaki kutucuğa girip eklentiyi kaydettiğinizde makale gönderim işlemlerine başlamış olacaksınız. Bundan sonra yayınlamış olduğunuz her yazı instant articles sistemine otomatik olarak gönderilecek.

Sonra ne yapacağız?

Bundan sonra yapmanız gereken çok fazla şey olmasa da içeriğe ve yayınladığınız yazıların uzunluğuna dikkat etmeniz gerek. Çok kısa veya gereksiz yazılar kullanmaktan kaçının. Bu tarz yazılar hem gelirinizi hem de çıkan reklamların kalitesini azaltacaktır. Bunun yerine uzun kaliteli yazılar ve listeler tercih edin.

Instant Articles‘ın ve Facebook’un yeni sayfa gösterim politikaları çerçevesinde kazancınızın anahtarı büyük bir kitleniz olması ve reklam vermenizde yatıyor. Günümüzde hemen hemen her site sahibinin Facebook’a reklam vermiş olabileceğini tahmin edersek. Sistemin basitliği ama ne kadar faydalı olduğunu unutmamak gerek. Şuan Facebook’un algoritması sayfaların toplam beğenmelerinin %2-3 kadar kitlesine ulaşmasına müsade ediyor. Bu yüzden IA’den iyi bir kazanç istiyorsanız iyi bir yatırım yapmanız gerektiğini de unutmayın.

! Bu bir yazı dizisi olacak çünkü değinmemiz gereken çok fazla şey var. 

Gelecek yazıda neler olacak;

  • Ödeme Nasıl Alınır?
  • Ödeme Bilgileri Nasıl Girilir?
  • Bilgilerimi girerken nelere dikkat etmeliyim?
  • Ödeme sınırı ne kadar?
  • Facebook Instant Articles kazançları değerlerdirme

gibi başlıkları inceleyeceğiz. Mutlaka Takipte Kalın!

Eğer Facebook sayfanız varsa veya da kurmak isteyip ücretli danışmanlık almak isterseniz [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hizmetler

  • Instant Articles kurulumu ve detaylı bilgilendirme
  • Sponsor reklam & instant articles ilişkisi
  • Püf noktalar

Daha fazla ayrıntı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Yazıyı izinsiz kopyalayan kaynak dahi gösterse tamamını yayınlayan tüm sitelere uyarmaksızın DMCA protokolleri uygulanacaktır.