Birçok Kariyer, CV sitesi var. Çok büyük olanları da orta ve küçük olanları da. Gazeteden ilan bakmayı bırakalı çok oluyor ama hala gazetelerde ilanlar yayınlanıyor. Aynı durum kariyer ve iş ilanı odaklı sitelerin başına da mı geliyor bunu irdeleyeceğiz.

Sosyal medyanın evrimleşmesi ile artık işe girme süreci de farklılaşmaya başladı. Uyum sürecinde yaşanan problemler en çok iş arayışında olan kişileri etkiliyor. Çünkü bu sürece yabancılar.

Siteleri Geliştirmek ve Filtreleri Arttırmak Yeterli Değil

Site tasarımlarını responsive yapmak, birçok filtre kullanmak kısacası akıllı bir site yaratıp iş ilanlarıyla doldurup hadi buluşun demek çözüm değil. Bir de bunun kurumsal, tüzel tarafı var abonelik alıp bu siteleri üye oluyorsun. Kesinlikle şu bir gerçek ki işe alım oranlarında artık kariyer siteleri etkisini kaybediyor. Bunun da en temel sebebi yenilik ayağına değişimden uzak kalınması.

Sosyal Medya ve Linkedin Gücünü Arttırıyor

Artık kurumsal yapılar, markalar da kendi sosyal mecralarını oluşturmaya ve özellikle geliştirmeye başladılar. Tek düzelikten uzak karşılıklı etkileşim yaratmaya başladılar. Bu da CV ulaştırma konusunda insanlara büyük bir kolaylık sağladı. Hatta soru sorup merak ettiklerinin cevaplarını alanlar daha bilinçli bir şekilde bu araştırma ve başvurunun içine girdiler.

Linkedin dünyada çok başarılı bir örnek teşkil ediyor. Ülkemizde biraz sosyal medya platformu gibi gözükse de hem ücretli ilanların etkisi hem de bir profilin bir iş durumunu bağlantılarıyla paylaşıp etkileşim yaratması ciddi bir rağbet görüyor.

Tabi şunu önemle belirtelim kariyer siteleri işe yaramıyor demek değil amacımız. Mutlaka ki hala etkileşimin olduğu özellikle birçok işyerine personel sağlayan aynı şekilde insanlara iş sağlayan bir mekanizma görevini yürütüyor. Mesele özellikle sosyal medyada da tartışılmaya başlanan şey şu ki ilanların etkileşimi ve doğru insanın doğru bir şekilde iş yürütme sürecinin gereksiz araçlarla azaltılmaya başlanması.

Bunlar başlıca;

  • Gereksiz ve sürekli reklam (özellikle pop-up)
  • Mail kutusunda spam etkisi yaratacak kadar mail gönderimi
  • Önerilen ilanlar bölümlerindeki karmaşıklık
  • Birçok gereksiz filtrenin işi uzatması
  • Ek özellik getireceğim diye birçok gereksiz ve işlevsiz yeniliğe kullanıcının akredite edilmesi
ise-alim-ajanslari
İnsan Kaynakları Ajanslarının verimliliği her zaman tartışmaya açık bir konu

Maddeleri çoğaltabiliriz. Değişim bu şekilde sağlanmaya çalışıldığı için problem olarak göze batmaya başladı birçok şey. Şu da bir gerçek ki artık en küçük, büyük birçok işveren bu süreçleri kendi yürütüyor ya da bir işe alım ajansıyla anlaşıyor. Aslında temel sorunlar ve spam yaratan etkenlerden biri bu işe alım ajansları. Bir anda bir sürü ilanla boy gösterip sürekli herkesi görüşmeye çağırıp sirkülasyon yaratan ajanslar. Kariyer sitelerinde bunları çokça görebilirsiniz.

Açıkçası bu ajansların kalitesi de tartışmaya açıktır. Ve özellikle doğru planlama yapmayan sürekli sirkülasyona açık bir yönetimin verim ve başarı oranı sürekli değişir.

Önümüzdeki süreçte sosyal medya ve Linkedin’in özellikle işe girme süreçlerinde ivmelenerek büyüyeceğini düşünüyorum.