İşsizlik maaşı ile ilgili bilgi eksiklikleri çok yüksek toplumda bu yazıda biraz bunlara değineceğiz. Öncelikle her çalışanın işsizlik maaşı hakkı vardır. Çalışırken aldığınız ücretten bunun için sizden kesinti yapılır.

Birçok bu kesintinin bunun için yapıldığının farkında değil. Bunun iki sebebi var biri ilgisizlik biri de şirketler bordro paylaşmıyorlar eskisi gibi.

İşsizlik Maaşı Nedir Kimlere Ödenir?

issizlik-maasi-ve-kidem-tazminati
İstifa dahi söz konusu olsa hem işsizlik maaşı hem de kıdem tazminatı alınabilir.

İstifa Edildiğinde de İşsizlik Maaşı Alınabilir

İşyerinde problemleriniz var baskıya uğruyorsunuz, mobing var ya da başka bir şey. İstifaya zorlanıyorsunuz ki böylelikle hiç sorumlu olduğunu düşünmeyen bir güruh karşı karşıyasınız bir uyanık onlar çünkü. Böyle bir durumda strese girip daha çok problem yaratmaya gerek yok. Yasalara göre haklıysanız istifa söz konusu olduğunda dahi bu haktan faydalanabilirsiniz. Eğer kıdem tazminatı söz konusuysa bu da sizin hakkınız yani istifa ettiğinizde ciddi bir çalışma geçmişiniz varsa öyle yanıyor geçti gitti gibi bir şey söz konusu değil.

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı saklıdır. İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Kategori Fark Etmez Her Çalışanın İşsizlik Maaşı Hakkı Vardır

Sigorta primleriniz yatırılırken bu kapsamda maaşlardan kesinti yapılmaktadır. Bu kesintiler brüt maaşınızdan %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payıyla gerçekleşmektedir. Her çalışanın böyle bir hakkı var dedik. Ama bu hak istismar edilemez.

İşsizlik Maaşı için Öngörülen Şartlar

  • Kendi iradeniz dışında işten ayrılma durumunda kalmanız.
  • Prim şartları var; son işyerinde 120 gün son 3 yılda 600 gün süreyle işsizlik kesintisinin ödenmiş olması

İstifa Etmek Durumunda Kalan Kişiler Hakkında

  • Ahlaki ve Baskı sebepleri
  • Mobbing
  • Şirketin kapanması ve kaynaklı sorunlar
  • İşveren size maaş eksik ödüyor ve prim kaçırıyorsa yine bu da haklı istifa sebebidir

Maaş Tutarı ve Harekete Geçme

İşten ayrıldınız 30 gün içerisinde size en yakın İşkur ile temasa geçmeniz gerekiyor. 30 gün aşımı durumunda alacağınız maaş tutarı azalmaya başlar. Maaş konusu, işsizlik maaşı son 4 ayda (120 gün) alınan brüt ücretin %40 ortalamasıdır. Düz rakamlardan örnek verelim, 1.000 TL brüt ücreti olan bir çalışanın alacağı işsizlik maaşı 400 TL’dir. Buna dahil edilmemiş vergilerde var. Bir kesinti söz konusu bunu ekleyelim.

Uyarı, maaşın %40 ortalaması dedik ancak işsizlik maaşında üst sınır belirlenmiştir. İşsizlik maaşı asgari ücretin %80’ininden fazlası olamaz.