Photo by Nadezhda Moryak from Pexels

Geleneksel bilgiler kalorinin ne zaman yediğinizin önemi olmaksızın kalori olduğunu düşündürür ve bu durum kilo almanıza, gerekendan daha fazla kalori tüketmenize neden olur. Beslenme uzmanlarına buna kilo kontrolündeki kalori giriş çıkışı olarak adlandırıyor.

Ancak bu denge bu kadar basit olmayabilir. Yeni araştırmalar ne zaman yediğinizin de kilo almada önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor.

Geç yemek kilo alma ile ilişkili

Yapılan önemli bir araştırmaya göre geç saaatte yemek yemek, yemeğin aynı olup olmasına bakılmaksızın kilo alımı ve yüksek kan şekeri ile ilişkili olduğunu belirtmiştir.

Araştırmanın başında yer alan Johns Hopkins üniversitesi tıp profesosürü olan Dr. Jonathan C. Jun “Geç yemek yemenin obezite ile ilişkili  olduğunu öne süren başka araştırmaların farkındaydık ve bu iki durum arasındaki ilişki nedensellik ile aynı olmadığından bunu daha titiz bir şekilde incelemek istedik.” diyor.

Araştırma ekibinin amacının geç yemenin metabolizmayı gerçekten obeziteyi destekleyecek şekilde değiştriip değiştirmediğini anlamak istediklerini söyledi.

“Bu yüzden rastgele klinik kontrollü denemeyi yaptık, sağlıklı insanları alıp iki farklı zamanda yemelerini, yiyecekelrini kontrole tmelerini, diyetlerini ve uyku sürelerini de kontrol etmelerini istedik” dedi.

Aynı yemek, aynı uyku vakti

Araştırmacılar 10u erkek 10u kadın 20 gönüllü ile akşam yemeğinin saat 18.00 yerine 22.00 de yemenin metabolizmayı nasıl etkilediğini görmek istediler.

Tüm çalışma katılımcıları ise aynı saatte; 23.00’da uyudular.

Çalışmanın bulguları geç yemek yerken insanların aynı öğünü yediğinde bile kan şekerinin daha fazla yükseldiğini ve yağ yakımının azaldığını göstermiştir.

“Buna şaşırmadık. Dİğer araştırmacılar da benzer çalışmalar yaptılar ve vücudunuzun normal saat ritminin dışında yemek yerseniz glikozu aynı şekilde metabolizi etmediğiizi göreceksiniz”.

Çalışma geç yemek yiyenlerin kan şekeri seviyelerinin neredeyse yüzde 20 daha yüksek olduğunu ve yağ yakımının yüzde 10 oranında azaldığını gösterdi.

Ayrıca sağlıklı kişilerde yapılan bu deneyin hali hazırda zayıf bir metabolizmaya sahip kişlerde daha belirgin bir fark yaratacağını söylüyorlar.

Tek beden herkese uymaz

Çalışmanın ilginç yanı ise geç saatte yenilen öğüne herkesin aynı şekilde tepki vermediğininn görülmesidir. Daha erken saatte uyuma döngüsü olan kişilerde geç saatte yemek yemenin daha ciddi bir sorun oluşturduğunu belirtti.

Ancak gece 2 yada 3 gibi geç uyuyan ve geç yemek yyiem gece baykuşları olan kişilerin bu değişklikten pek etkilenmemiş gibi görünüyordu. Herkese uyan tek bir sonuç yerine kişinin kendi vücut saati ve dengesinin dışında bir hale bürünmesi kişiyi olumsuz etkiliyor.

Türünün en detaylı araştırmalarından biri

Yapılan araştırmanın başındaki kişi Jun, bu araştırmanın türünün en ayrıntılı ve geniş araştırmalarından biri olduğuna dikkat çekti. Katılımcıların hemen hemen tüm sağlık ve vücut değerlerine bakılıp kontrol edildiği bu sayede tüm etkinin iyi bir şekilde ölçüldüğünü belirtmiştir.

Konuyla ilgili çalışmanın ne gibi bir etkisi olduğunu konusunda ise Jun “Araştırma en azından gıda zamanlamasının vücuda etkisinin olduğunu ve bunun nasıl çalıştığını bizlere gösteriyor.” dedi.

Bulgular yeme alışkanlıklarını değiştirmeye yardımcı olabilir

Bu çalışma obezite, yemek alışkanlıkları ve yemeğin içeriği ile değil aynı zamanda yemeğin yendiği saatin önemini de yeme alışkanlıklarımızın iyileştirilmesi adına önemli olduğunu ve insan sağlığı üzernde yeme zamanının da etkisi olduğunu gösteriyor.

Genel olarak bakıldığında ise akşam yemeği kalori açısından çoğu yetişkin için günün en yüksek yemeği.

Meşgul insanlar genellikle kahvaltı ve öğle yemeğini çok ciddiye alamazlar ve bu nedenle gece veya akşam yemeklerine daha çok yemek tüketme ihtiyacı içine girebiliyorlar. Bu araştırma gösteriyor ki özellikle böyle bir durumdaysak yeme zamanımızı doğru şekilde ayarlamamız gerekiyor.

Ne yapmalı?

Öğlen saatlerinde kuruyemişlerle karıştıracağınız biraz yoğurt yiyerek yüksek proteinli bir atıştırmalık tercih edebilirsiniz. İştahınızı azaltmanız daha sonra beklenenden daha az yemek yemenizi sağlayacaktır.

İsterseniz öğle yemeği için ızgara tavuklu küçük bir salata, yarım sandviç, meyve ya da bir bardak sebze çorbası, bir bardak az yağlı süt ile de yapabilirsiniz.

Ayrıca mümkünse en büyük öğününüzü kahvaltıda ya da öğle yemeğinde yemeyi hedefleyin.