B12 vitamini vücudun en önemli vitaminlerinden biridir. Ana görevi merkezi sinir sistemini korumak ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcı olmaktır. İnsan vücudunun belli miktarda B12 vitamine ihtiyacı vardır.

Zaten fazla alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü B12 vitamini diğer suda çözünen ( C, B1, B2, B3, B5, B6 ) fazla alınması mümkün değildir, bunun asıl sebebi suda çözünmesi sonucu fazlasının idrar yolu ile vücut dışına atılmasıdır. Bu yüzden düzenli olarak alınması gerekmektedir.

B12 ihtiyacı bitkisel ve hayvansal gıdalardan takviye yolu ile alınabilir. Ama hayvansal ürünlerden elde edilen B12 vitamini vücutta emilimi daha kolaydır. Bu yüzden hayvansal belli başlı besinlerin B12 yönünden zayıf olan kişilerin tüketmeleri tavsiye edilir.

Sonraki

2. HANGİ BESİNLERDE ZENGİN B12 BULUNUR

B12 vitaminin ana kaynağı hayvansal gıda türleridir. Fakat günümüz bilimi ile bazı bitkisel besinlere de B12 takviyesi yapılabilmektedir. Bu şekilde besin olarak kullanılan bitkisel ürün B12 yönünden zenginleşmiş olur. Bu tür bitkisel gıdaların içindekiler kısmında bulup bulunmadığı belirtilmektedir. Fakat bu durumda dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki bu tür besinlerin herkes tarafından tüketilmesi doğru olmayabilir. Çünkü yüksek oranda bu vitamini içerdiği için kolesterol ve kalori oranları genelde yüksek olmaktadır.

Bunun için kolesterol sıkıntısı olanlar tüketmeden önce doktor tarafından beslenme programı ve vitamin takviyesi için tavsiye alınması daha sağlıklı olacaktır. B12 ihtiyacı deniz ürünlerinde oldukça bol miktarda bulunmaktadır.

Balık yumurtası, ahtapot, uskumru, somon, sardalye, istiridye, midye ve ton balığı bir insanın B12 vitamini ihtiyacını fazlası ile karşılayan besinlerdir. Bu besinler ortalama olarak B12 ihtiyacının 2-3 katını karşılamaktadır. Bir diğer kaynak ise et ürünleridir. Kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi ciğeri, ördek ciğeri ve kaz ciğeri en zengin et ürünleridir. Anlaşılacağı gibi dalak ve ciğer B12 bakımından oldukça zengindir.

Sonraki