B12 vitamini vücudun en önemli vitaminlerinden biridir. Ana görevi merkezi sinir sistemini korumak ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcı olmaktır. İnsan vücudunun belli miktarda B12 vitamine ihtiyacı vardır.
Zaten fazla alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü B12 vitamini diğer suda çözünen ( C, B1, B2, B3, B5, B6 ) fazla alınması mümkün değildir, bunun asıl sebebi suda çözünmesi sonucu fazlasının idrar yolu ile vücut dışına atılmasıdır. Bu yüzden düzenli olarak alınması gerekmektedir.
B12 ihtiyacı bitkisel ve hayvansal gıdalardan takviye yolu ile alınabilir. Ama hayvansal ürünlerden elde edilen B12 vitamini vücutta emilimi daha kolaydır. Bu yüzden hayvansal belli başlı besinlerin B12 yönünden zayıf olan kişilerin tüketmeleri tavsiye edilir.
1. B12 EKSİKLİĞİNİN NASIL BELİRTİLERİ VARDIR
B12 vitamini eksikliği vücutta bazı belirtileri vardır. Bunlar anemi, denge kayıpları, bacak ve kollarda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük şeklinde kendini gösterir. B12 eksiliği yaşayan birey kendini sürekli halsiz hissedebilir.
Eğer sürekli tekrar eden halsizlik durumunuz varsa bir doktora danışmanız iyi olacaktır. B12 eksiği bazı ciddi sıkıntılara yol açabilir veya sebep olarak ortaya çıkan bir durum olabilir. Aynı zamanda hayat kalitenizde düşmeye yol açan bir etken oluşturur.
Çevrenizden uyuşuk olduğunuza dair şeyler duyuyorsanız sebebi bu olabilir. Bazen sadece yetersiz beslenme de buna yol açmaktadır. Bazı insanlar B12 ihtiyacını besin tüketimi sonucunda iyi bir vücut emilimi sonucu sağlarken bazıları çok tüketim yapsa dahi sağlıklı bir vücut emilimi gerçekleşmediği için ihtiyacını karşılamadığından dolayı bu sıkıntı ile karşılaşabilirler. Bu durum dışarıdan ek takviyeler ile düzeltebilir. Bunun için doktorlar bazen B12 iğneleri vermektedir bu şekilde vücudun B12 dengesi bir süre sonra sağlanmış olabilir, en iyisi doktora danışmaktır.