Kolanın sağlığa zararları üzerine bir çok araştırma mevcut. Yapılan tüm araştırmalar kolanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini; hem kısa vadedeki zararlarını hem de uzun vadedeki zararlarını gözler önüne seriyor.

Bu yazımızda ise kolanın vücuda girdikten sonraki 1 saat içinde sebep olduğu etkileri paylaşacağız.

İlk 10 dakika içerisinde vücut çok fazla miktarda şekerle karşı karşıya kalır. Kandaki şeker oranı hızlı bir şekilde artar ve bu da yaklaşık olarak 10 kaşık şeker yenmiş gibi bir etkiye sebep olur.

Fakat kola içerisinde bulunan fosforik asit sayesinde mide fazla alınan şekere karşı bir uyarıda bulunamaz, yani fosforik asit bunu engeller. Eğer fosforik asit olmasaydı yani 10 kaşık şeker tüketildiği durumda yaşanacak olan mide bulantısı kola içildiğinde de ortaya çıkacaktı.

İkinci 10 dakikalık süre zarfında ise kan şekeri tavan yapacaktır.

Bu sebeple insülin salgılanması artacak ve sonuç olarak fazla alınan şeker karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlanacaktır.

Sonraki 20 dakika içerisinde kafeinin etkileri görülmeye başlanacaktır.

Kan basıncı yükselir ve beyindeki salgıları harekete geçirerek mutluluk duygusunu artırır. Tüm bunlar aslında vücutta salgılanan dopamin nedeniyle ortaya çıkmaktadır ve bu da eroin alınması ile benzer bir etkiye neden olmaktadır.

40 dakikalık etkilerin sonunda son 20 dakikaya girilir ve bu sürede de açlık hissi baskın bir şekilde kendini gösterir.

Aniden gelişen bu açlık hissi şiddetli bir şekilde yeme arzusu uyandırırken aynı zamanda tekrardan kola içme isteğini de beraberinde getirir.

Kola içildikten sonra geçen ilk 1 saatin sonunda başlayan döngü ile beraber vücuttaki yağ oranı artar ve insülin direncinin gelişmesine neden olur. Tüm bunların sonucunda ise obezite hastalığı tetiklenmeye başlar.