Ütülerde görülen yaygın sorunlardan biri kireçlenmedir. Birçok yeni nesil ütü piyasaya sürüldüyse de bu sorun hala görülebilmektedir.

Bazı yöntemleri kullanarak bu durumun önüne geçebilir ve kıyafetlerinizi koruyabilirsiniz. Yöntem konusunda doğru olanı uygulamak önemli diğer türlü ütünün işlevselliğine zarar verebilirsiniz.

Ütü yaparken, ütü masasının kalitesinin de çok önemli olduğunu bilmekte fayda var. Çünkü ütüden çıkan sıcaklık ve buhar, ütü masasına ulaşarak, geri kıyafete ulaşıyor. Bunu sağlamak için, ütü masasına, ütü bezi serilmesi uygun olacaktır.

1. Ütü Nasıl Kaldırılır?

Ütüleme işiniz bittiğinde, kıyafetleri kaldırırken gösterdiğiniz özeni, ütünüze de göstermeniz gereklidir. Ütünüzün tabanını güzelce silip, temizleyip kaldırmalısınız. Kireçlenmeyi engellemek için yapılması gereken ise; ütünüzün içinde su bırakmamanızdır. Ütünüzü fişten çektikten sonra, su girişi aşağıya gelecek şekilde ters tutup, birkaç kez yavaşça sallarsanız, içindeki su boşalacaktır.

Bazı modellerde, ütü suyu boşaltma yeri de vardır. Bu işlemden sonra, su püskürtme düğmesine, birkaç kez üst üste basarak, içindeki ince hortumlarda da su kalmadığından emin olabilirsiniz.

Aynı işlemi, buhar çıkış düğmesine de uygulayarak, ütünüzün tamamen susuz kaldığından emin olunur. Ütünüzü, tabanının üzerine değil, dik koymanıza imkân sağlayan, tutma yerinin arkasındaki düzlüğün üzerine koymanız, içinde kalmışsa, suyun dibe toplanmasına ve deliklere birikerek kireç yapmasına engel olacaktır.