Blog açmak istiyorum neler yapmam gerekiyor? Blog açmak için neler yaplır? Blog nasıl açılır adım adım hangi işlemler yapılır öğrenmek istiyorum diyenler için bir yazı hazırladım.

Artık internet hayatımızın bir parçası, uzun süredir bu böyle ancak yeni şeyler keşfettikçe birey olarak yapabildiklerimizin sınırlarını arttırmak istiyoruz. Bu bazen içinden gelenleri söylemek, bazen hobi edinmek, bazense gelir elde etmek için yapılan herhangi bir deneyim olabilir.

Bu deneyimi hayata geçirmek için sebebiniz ne olursa en güzel yollardan biri blog açmaktır. Tamamen kendinizin yönettiği istediğiniz her şeyi paylaşabildiğiniz insanlara ulaşabildiğiniz bir mecra aslında hem heyecan dolu bir deneyime hem de İnternet dünyasının bir başka yüzüne tanıklık etmede insanlara fırsat tanıyor.

Peki, Blog açmaya karar verdiniz neler yapmanız gerekiyor bunlardan bahsedelim.

Blog Açmak İsteyenlere Yol Haritası

Blog açarken konu seçimi nasıl olmalı?

Blog Konusunun Seçimi

Öncelikle ne üzerinize yazmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Burada konu ile alakalı doğrudan bağlantılı bir husus var güncellik ne kadar sürede bir içerik girişi olacak buradaki cevabınız konu ve blog işleyişi ile ilgili gidişatı belirleyecektir.

  • Arada sırada anı, hatıra, sevdiklerim, sevmediklerimi yazacağım.
  • Belirlediğim kategori ve alanlarda hem güncel ve doğru bilgileri hem de kendi görüşlerimi yazacağım.

Yukarıdaki uygun olan seçeneğe göre hareket etmelisiniz. İlk seçenekte hobi olarak bir blog deneyimi öne çıkarken, ikinci seçenekte bir blog site yaratılarak ziyaretçilere ulaşılması, düzenli bilgi paylaşımı ve ileride gelir elde edebilecek bir potansiyelin ortaya çıkarılması söz konusu oldu.

  • Konu içeriği ne olmalı, nelere dikkat edilmeli?

Mutlaka ilginizin olduğu alan ya da alanları seçmelisiniz. Kategori sistemi uygulayacaksınız ilk başlarda bunu çok sınırlı tutmalı ve zamanla arttırmak iyi bir fikir olacaktır. Mümkün olduğunca belli bir alana yönelmek ve o alanla ilgili içerik üretmek faydalı olacaktır. Çok genele kaymadan belirlediğiniz kategorilerde ilerleyin. Fikrinizin olmadığı, okumak ve yazmaktan keyif almadığınız kategorileri gösteriş ya da bunu da yaparım ben anlayışıyla sitenize dahil etmeyin. Unutmayın Blog açtıktan sonra Google sizin için çok önemli bir hal alacak ve diğer arama motorları tabi ki. Gereksiz işlemler, sürekli değişiklikler ve bilgi kısıtlılığı arama motorlarında hoş karşılanmayacaktır.

Blog Hangi Platformda Açılmalı?

İlk adım konusunda karar verdiniz ve artık blogunuz için platform seçimi zamanı geldi. Burada yapabileceğiniz seçimlere göz atalım;

  • Ücretsiz Uzantılarla blog açmak (Blogger, WordPress)
  • Ücretli bir şekilde blog açmak (Alan adı, Hosting)

Burada hemen üst seçeneğe göre eğer bunu hobi olarak yapmayacaksam illa ki ücretli seçenek bana uygun diye düşünmeyin. Pekala bir şekilde ücretsiz uzantıları kullanıp güçlü blog sitesi haline gelmiş hem ziyaretçi sayıları yüksek hem de gelir elde edebilen bloglar mevcuttur.

Platform seçerken burada hedefleriniz önemli. Ücretsiz uzantılar sizi bir noktada kısıtlayacaktır. Örneğin alan adınızın yanına kendi uzantılarını koyacaklardır (alanadınız.blogspot.com) gibi, sınırlı sayıda tema kullanabileceksiniz. Ücretli seçenekte ise alan adınızı kendiniz belirlersiniz ve kayıt edersiniz, aynı şekilde barındıcınızı hostinginizi de kendiniz seçersiniz ve sitenizi istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Eğer zengin bir yapı ortaya çıkarmak istiyorsanız ve büyüme odaklı hedefleriniz var ise ben ikinci seçeneği öneririm.

Blog açarken alan adımı seçiminin önemi

Alan Adı – Domain Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Alan adı seçimi önemli insanların sizi tanıyacağı bir kimlik gibi düşünün. Blogunuzun konusuyla alakalı kısa bir domain her zaman idealdir. Hatta keyword yani anahtar kelime geçmesi faydalı olacaktır. Ancak spesifik olarak buna takılmak doğru değil. Nitekim Seo çalışması önemlidir. Şimdi buna girmeyeceğiz. Alan adınızı seçerken domain satın alacağınız yerde sorgulama yapabilirsiniz. Öncelikle uygun olmalı şuan kayıt edilebilir durumda olması gerektiğini unutmayın. Ve mümkünse en az iki yıllık kayıt yapın.

Alan adı seçerken önerdiğim birkaç tavsiye;

  • Uzun bir alandı seçimi yapmayı tavsiye etmiyorum.
  • Com uzantılı seçim yapmanızı öneririm.
  • Akılda kalıcı, kolay okunabilen bir domain seçimi yapın.
  • Alan adınızda rakam kullanmanızı önermiyorum.
  • Com uzantı doluysa ve illa o alan adını almak istiyorsanız. co ve net seçeneklerinden birini öneririm.

* Hosting konusunda bir marka, önerim olmayacağı için kısa bilgilerle de tutmak istemediğimden size tavsiyem araştırma yapıp sonucunda karar vermeniz. Forum hesabınız varsa forumlarda, yoksa Google üzerinde bile hosting konusunda kullanıcı yorumlarını okumanız size yol gösterecektir.

Hosting seçerken önerdiğim birkaç tavsiye;

  • Köklü bir geçmişi olmasına dikkat edin. Kurumsal olsun.
  • Fiyat karşılaştırmaları yapın aceleci olmayın.
  • Müşteri desteği nasıl öğrenin.
  • Kendinizi tartmak ve önünüzü görmek istiyorsanız  ilk etapta 3 aylık alım yapabilirsiniz.
  • Yabancı bir hosting şirketi kullanacaksanız Türkçe dil desteği olup olmadığına dikkat edin.

Yazımda çok temel bilgileri verdim. Aslında iş bunlardan sonra başlıyor. Blog Açtıktan Sonra Yapmanız Gerekenler adlı yazıya mutlaka göz atmalısınız. Orada adım adım ne şekilde ilerleyebilirsiniz. Detaylarıyla okuyabilirsiniz.