Sık görülen cilt rahatsızlıkları arasında yer alan kıl dönmesi, çoğunlukla vücudun kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür ve tedavi edilmediğinde daha büyük sorunlara da yol açabilir. Bulunduğu bölgede iltihaba neden olan kıl dönmesi, kuyruk sokumunun yanı sıra vücudun başka bölgelerinde de görülebilir.

Kıl Dönmesi Nedir?

Tıp literatüründeki adı ‘’pilonidal sinüs’’ olarak bilinen kıl dönmesi sırt, ense ve saç derisinden dökülen tüy ve kılların ciltteki gözeneklere gömülmesi sonucu oluşur. Oluştuğu bölgede kistik bir yapı oluşturur ve şiddetli ağrı, apse ve kötü kokulu akıntı gibi ciddi semptomların görülmesine sebep olabilir.

Çoğunlukla kuyruk sokumunda rastlanan kıl dönmesi rahatsızlığı nadir de olsa göbek deliğinde de görülebilir. Kıl dönmesi erken teşhis ve tedavi yöntemi ile ortadan kaldırılabilir. İlerleyen kıl dönmesi vakalarında ameliyat ile tedavi yöntemi de gerçekleştirilebilir. Gerekli hijyen koşullarının sağlanması ve vücuttaki tüylerin belirli aralıklarla alınması, kıl dönmesi oluşumunu engellemeye katkıda bulunan önemli unsurlardır.

Kıl Dönmesi En Çok Kimlerde Görülür?

Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülme olasılığı bulunan kıl dönmesi, son yıllarda kadınlarda da sık karşılaşılan cilt rahatsızlıklarından biridir. Özellikle tüy yoğunluğu fazla olan kişilerde görülen kıl dönmesi, uzun süre hareketsiz kalınması durumunda da oluşabilen bir rahatsızlıktır.

Ancak genetiğe bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kıl kökü iltihabına yatkın olan kişilerde tüylerin derinin altına gömülmesi pilonidal sinüs oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca masabaşı çalışan kişilerde de oturma pozisyona bağlı olarak kıl dönmesi görülebilir. Aşırı terleme, yetersiz hijyen ve obezite gibi durumlarda da kıl dönmesi görülme olasılığı yüksek olabilir.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıl dönmesi oluşumunun nedenleri birden çok etkene bağlı olabilir. Vücuttan dökülen tüy ve kılların, terleme ile birlikte derideki gözeneklerde birikmesi kıl dönmesi rahatsızlığının ortaya çıkmasını beraberinde getirebilir.

Vücudun fiziksel hareketleri ile birlikte deri altına giren kıllar çok fazla olabilir. Kılların birikmesi ile birlikte vücut iltihap salgılayarak sorunlu bölgede kistik bir yapı oluşturduğunda kıl dönmesi meydana gelir. Kötü kokulu apseye neden olabilen kıl dönmesinin nedenleri arasında genetik faktörlerde etkili olabilir. Hormonal etkenlerden kaynaklı olarak kıl kök hücrelerinin iltihaplanması ve kılın derinin dış yüzeyine çıkması da kıl dönmesinin sebepleri arasında yer alabilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nedir?

Erken dönemde önemli belirtiler göstermeyen kıl dönmesi, ilerleyen evrelerde hayat kalitesini düşüren semptomlara yol açabilir. İltihaplı bölgede kötü kokulu ve yeşil renkli akıntı, kıl dönmesinin ilk belirtilerinden biridir.

Akıntıda iltihabın şiddetine bağlı olarak kan da görülebilir. Kıl dönmesinin meydana geldiği bölgede kızarıklık, kaşıntı ve şişkinlik kıl dönmesi belirtileri arasında sayılabilir.

Zamanla daha şiddetli hale gelen ağrılar, hastanın günlük aktivitelerinde zorlanmasına neden olabilir. Kıl dönmesi belirtileri yaşıyorsanız Op. Dr. Çetin Altunal’ın kliniğine başvurabilir, kıl dönmesi ameliyatı ve ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi gibi işlemler hakkında bilgi aldıktan sonra tedavi olabilirsiniz.