Koltuk altı kararması nedeni çoğunlukla genetik olan pigmentasyon artışıdır.

Özellikle östrojen hormonu artışıyla çoğalan, esmer kişilerde daha sık rastlanan estetik bir sorundur. Koltuk altı dışında bacak aralarında, genital bölge ve göbek çevresinde de görülebilir.

Genetik yatkınlık esas neden olsa da çevresel faktörler de önemlidir. Özellikle yaz aylarında sürtünme ve terlemeye bağlı olarak tahriş olan bölgede sorun daha sıklaşır. Deodorant kullanımı, istenmeyen tüyler için uygulanan ağda, epilatör gibi uygulamalar ilk akla gelen çevresel etkenlerdir.

Cilt tahrişini önlemek amacıyla kullanılan ağdanın çok sıcak olmamasına dikkat etmek gereklidir.

Yine tahrişi önlemek amacıyla epilasyon uygulamalarından sonra mutlaka nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Tüy dökücü kremler de içerdikleri kimyasallar nedeniyle koltuk altı kararmasını çoğaltabilirler.  Bazı sebze ve meyvelerde bulunan doğal antibakteriyel ve asidik maddeler cildin beyazlaşmasını sağlayabilir.

Patates, salatalık ve limon bunların en çok bilinenleridir. Bu gıdaların karışımı ile oluşturulan macunlar etkilenmiş cilt bölgesine sürülebilir.

Pigmentleri baskılayıcı kremler kullanılarak pigmentasyon artışı önlenebilir.’’Hidrokinon’’ etken maddeli ürünler deri rengi açıcı olarak FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanmıştır.

Kimyasal peeling ve karbon peeling olarak bilinen lazer ile uygulanan peeling yöntemi de koltuk altı kararmasında başarı ile ve güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Karbon peeling olarak bilinen lazer yönteminde cildin kararmış bölgesine karbon losyon sürülür ve 15 – 20 dakika bekletilir. Lazer atışları ile ısınan karbon partikülleri cilt gözeneklerine gönderilir.