Photo by energepic from Pexels

Sevdiği ofisinde ve iş yerinde çalışan hiç kimse kolay kolay işini bırakmayı istemez.

Çünkü iş hayatında her şeyden önce alışkanlıklar gelir. Yani bildiğiniz ofis ortamı, her gün yaptığınız işin bilincinde olmanız size iş konusunda özgüven ve rahatlık sağlar. Ancak günümüzde çoğu nedenden dolayı işimizi kaybedebiliyoruz ve bazı durumlarda bu bizim için bir seçim şansı olmaktan çıkıyor.

İşverenleri koruyan ve destekleyen yasalar olduğu gibi iş ve işçi haklarını da koruyan yasalar mevcut. Özellikle yıllarca sigortasıyla çalıştığınız bir işte çalışırken ekonomik nedenler, çalıştığınız iş yerinin küçülmesi yada işverenin isteği doğrultusunda sizi işten çıkarması, tazminat haklarınızı almanızı sağlıyor.

Ancak çok da bilinmese de sigortalı olarak çalıştığımız iş yerinde bazı şartları sağlamış olmamız durumunda iş haddimiz feshedildikten sonra da maaş alabilmemiz mümkün. Bu maaş İşkur tarafından aylık maaşlarımızdan işsizlik sigortası olarak kesilen ve bu şekilde işsiz kalmamız koşulunda, iş arama sürecinde zorluk yaşamamız adına başvurmanız halinde verilen işsizlik maaşı işçiler olarak bizlerin bilmesi gereken çok önemli bir nokta.

İşsizlik maaşı neye göre alınıyor?

Photo by Tim Gouw from Pexels

İşsizlik maaşı almanın bir takım şartları mevcut. Bu şartlardan en önemlisi işveren tarafından kendi hatanız dışında iş haddinizin sonlandırılmış olması gerekiyor. Diğer bir deyişle istifa etmeniz halinde işssizlik maaşı maalesef alamıyorsunuz. Yani işinizin iş veren tarafından sonlandırılması ve bunda sizin hatanız olmaması gerekiyor.

Gerekli koşulları sağlamış olmanız durumunda yapmanız gerekenler ise:

Öncelikle çevrenizde en yakın İşkur merkezine başvurarak yada daha önce İşkur web sitesinde üyeliğiniz var ise internet üzerinden başvurmanız mümkündür. Ancak bu başvurudan önce ayrıldığınız iş yerinin bunu sigorta kurumuna bildirmiş olması gerekiyor. Eğer bu bildiri yapılmadıysa henüz İşkur’a başvuru maalesef yapamıyorsunuz. Bununla birlikte bu bildiri yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Süre aşımı olmaması adına 30 günü geçmemenizi tavsiye ediyoruz. 30 günün üzerindeki her gün içinde alacağınız maaştan gün başına kesinti olacaktır. Bu nedenle iş haddiniz sonlandıktan sonra en kısa süre içinde işsizlik maaşı başvurusunu yapmanız gerekiyor.

Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra genellikle maksimum 1-2 hafta içerisinde tarafınıza dönüş sağlanıyor. Minimum alacağınız maaş 1174TL iken en yüksek maaş ise yaklaşık 2340TL’dir.

İşssizlik maaşını ne kadar süre alabiliyorum?

İşsizlik maaşını alma süreniz sigortalı olduğunuz süre ile belli bir orantıda işliyor. Buna göre son üç yılda minimum 600 gün sigortalı olan çalışanlar için 180 gün, 900 gün sigortalı çalışan 240 gün ve işsizlik primi sigortası gün sayısı 1080 günü geçmiş çalışanlara 300 gün prim ödeniyor.