21. yüzyılın en sağlıklı besinlerinden biri olarak görülen kefir, 30 farklı “iyi huylu” bakteriler de dahil olmak üzere birçok biyoaktif bileşik içeren probiyotik bir içecektir.

Laktik asit bakterileri gibi bu probiyotikler, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye ve zararlı mikroplara, kanserojen öğelere karşı savaşmaya yardımcı olabilir, ayrıca çoğu sindirim sorununu iyileştirmenin anahtarı olarak kabul edilirler.

Hala merak ediyorsanız: Kefir içmeli miyim? Cevap aşağıda, bu süper içecek hakkında bilmeniz gerekenler ve onu neden bir sonraki alışveriş listenize eklemeyi düşünmeniz gerektiğini sizler için anlattık.

1. Kefir nedir?

Kefir, aslında bakteri ve mayanın bir kombinasyonu olan başlangıç ​​”tahılları” kullanılarak yapılan fermente bir süt içeceğidir. Kefir taneleri, laktoz intoleransı olan kişilerin bile genellikle içebileceği, hafif fermente edilmiş bir içecek yapmak için sütle etkileşime girer.

Bu içecek keçi, koyun, inek, soya, pirinç veya hindistan cevizi sütü gibi hemen hemen her tür süt kullanılarak yapılabilir. Hindistan cevizi suyu kullanılarak bile yapılabilir.

Bilimsel olarak konuşursak, süt kefir taneleri bir polisakkarit-protein matrisinde laktik asit bakterilerinin ve mayaların karmaşık bir mikrobiyal simbiyotik karışımını içerir.

Bu probiyotik içecek, özellikle Doğu Avrupa’da ikamet edenler olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki birçok farklı kültürde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Türkçe keyif veya “iyi hissetmek” kelimesinden türemiştir ve Doğu Avrupa Kafkas Dağları’ndan gelir.