Genellikle bazı bakliyatların gazı nasıl alınır konusunda toplumumuzun büyük bir kısmı yeterli bilgiye sahip değildir.
Bakliyat yemeklerinin sindirimi zor olduğundan dolayı bünyelerde gaz yaparak mideye rahatsızlık verdiği söylenmektedir. Fakat, uygun koşullar altında pişirildiği zaman böyle bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Özellikle sindirimi oldukça zor olmaktadır.
Bazı Bakliyatların Gazı Nasıl Alınır
Baklagillerin gaz yapmasının önüne ıslatmayla geçilebilir. Baklagillerin çeşidine ya da mevsimine göre değişen sürelerde yapılan ıslatma ile baklagillerdeki gaz yapıcı etkenlerden olan oligasakkaritler ıslatma suyuna geçmektedir. Yeşil mercimek yaz aylarında bir gece, kış aylarında bir gün, nohut ile fasulye yazın bir gün, kırmızı mercimek ise 1-2 saat ıslatılması gerekiyor.
Bakliyatların Kullanımı
Etten daha fazla protein içeren bu besleyici ürünler kesinlikle kolestrol içermemektedir. Buna kıyasla karbonhidrat, demiri fosfor ile kalsiyum gibi bileşenlerce oldukça zengindir. Yani vücudun ihtiyacı olan kaloriyi şişmanlatmadan sağlanmaya yardımcı olmaktadır.
Kuru fasulye ya da nohut bakliyat çeşitlerinin pişirmeden önce gazının alınması gerekmektedir. Kuru fasulye veya nohut yemeğini normal tencerede yapılması için kesinlikle nohutu veya fasulyeyi en az 8 saat süre ile ıslatılmalıdır.
Ardından ise ıslatılan bakliyatın suyu süzülmeli ve yeni su ile yarı pişmiş halde haşlanmalıdır.
Bakliyat kullanımında bazı bakliyatların gazı nasıl alınır konusuna dikkat edilmelidir. Çünkü sindirimin bağırsak aşamasında aşırı gaz üretiminin en önemli sebebi, mideden bağırsaklara sindirilmeden gelen gıdalardan kaynaklanmaktadır.