Gaziantep birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile meşhur. Biber Salçası, domates salçası dışında farklı lezzetlere odaklanacağınız işte Gaziantep salça çeşitleri;
İsot Salçası
İsot Salçası, toplumda her kesim tarafından bilinmemektedir. Genel bilinen kısmı bildiğimiz pul biber şeklinde olan isot’tur. Gaziantep ve Şanlıurfa illerimizle bağdaşan isot, pul biber şeklinde değilde; salça şeklindede yapılmaktadır. Kendine özgü bu ürün, yemeklere oldukça değişik bir tat vermektedir.
Diğer salçalara nazaran rengi daha siyahımsı olmaktadır. Göz algısına göre koyu mor olarak nitelendirenlerde vardır. Ev yapımı salça tutkunlarının mutlaka denemesi gereken isot salçası, her sene yaz mevsimlerinde üretilerek bütün kış tüketilmektedir. Çok sıcak yaz aylarında ise dolapta muhafaza etmek, bu ürünün son kullanım süresini 2 seneye kadar çıkarmaktadır. KIşın ise serin veya soğuk bir ortamda bulunmasıda yeterli olacaktır.
Gaziantep yöresel ürünler online satış internet sitesi olan www.antepyoreselurunler.com adlı internet sitesini ziyaret ederek tüm salça çeşitlerine muhakkak göz atmalısınız. Kendine has güneşte kurutulmuş Antep salçası çeşitleri, güneş salçası olarakta adlandırılmaktadır. Kahvaltı sofralarında kullanılan ev yapımı salçalardan tutunda, yemeklerin vazgeçilmezi olan domates ve biber salçasına kadar tüm çeşitler tek kategori altında bulunmaktadır.
Ürünlere göre 500 gramda 1 kilograma kadar minimum seçenekleri, tüketiciye deneme rahatlığı sağlamaktadır. 5 kilogramlık petlerde kampanyalı satışı olan ürünlerde bulunmaktadır. Bir çok ürünü tek sitede bulmak oldukça heyecan verici bir şey. Seçenek fazlalığı ise tamamen müşteri odaklı çalışma sistemi sonucu oluşmuş otoriter bir firma.
Kahvaltılık Salça
Kahvaltılık Salça kullanımı, adında anlaşılacağı gibi Kahvaltılık bir üründür. Sabah saatlerinde kullanımının dışında ara atıştırmalık şeklindede tercih edilebilir. İçerisinde bulunan Ceviz, badem ve türlü baharatlar; ev yapımı salça anlayışını çok farklı bir yöne götürüyor.
Acılığı ise orta kıvamda olmaktadır. Bulabilirseniz Antep fıstığıda koyabilirsiniz. Evde kendi yapmak isteyenler acılığını ve tatlılığını zevkine göre ayarlayabilirler. Bunun için yapmanız gereken, ev salçası diye adlandırılan salçalarda temin etmek ve gereken baharatları öğüterek karıştırmak olacaktır. Bunun dışında kuruyemişlerden badem ve ceviz içinide hazır bulundurmalısınız. Antep fıstığı içini orta ölçekte öğüterek veya daha iri şekilde içerisine karıştırabilirsiniz. En önemli malzeme olan organik ev yapımı güneş kurusu salça kullanılması, bu karışımın en değerli malzemesidir. Marketlerden alacağınız fabrikasyon salçalar ile hazırlanan kahvaltı için kullanılacak salça, istenilen tadı vermeyecektir.
Kahvaltılık salça yapımı çok zahmetli ve maharetli bir iştir. Son dönemlerde fabrikasyon gıdalara muhtaç olmamız, konumuza bahis olan Antep Yöresel Ürünler sitesinindeğerini oldukça artırmaktadır. Bu zahmete girmekten kaçınanlar için özel yapım kahvaltıda kullanılan salçaya yine bu siteden ulaşabilirsiniz. Tüm malzemeler en olağan kiloda katılarak ortaya nefis bir lezzet çıkartılmaktadır.
En düşük 500 gram seçeneği bulunması hasebiyle, illaki denemeniz gereken bir ürün. Günlük rutin kahvaltı çeşitlerinin dışında bir kahvaltı sofrası, hepimizin istediği bir şeydir. Bahsettiğimiz internet sitesini ziyaret ederek, birbirinden farklı onlarda ürünüde tanıma fırsatı bulacaksınız.