Çağrı merkezi çalışma şartları? Çağrı merkezi maaşları ne kadar? Çağrı merkezi iş başvurusu nasıl yapılır? Bu yazımızda çağrı merkezi çalışanlarıyla ilgili bazı bilgiler vereceğiz.
Öncelikle bu yazının içeriğindeki çağrı merkezleri konusu (bankaların, büyük kurumsalların) çağrı merkezlerini kapsamıyor. Onların ki hepsi farklı süreç ve işleyişe sahip. İleride marka bazında onlara da değineceğiz. Biz daha çok genele yayılmış, sirkülasyonu yüksek, sürekli giriş ve çıkışın olduğu her kesimden insan alan yetiştiren ve bazen de kısa sürede ayrılan ekosistemdeki çağrı merkezlerini baz alacağız.
Çağrı Merkezleri Çalışma Şartları 2017
Şirkete girdiğinizde size maaş+sigorta+yemek+servis imkanı sunulur. Piyasadaki ağırlıklı şirketlerde bu var. Ancak son dönemde servis sözleşmelerini yenilemiyor şirketler ve servis imkanı düşürülüyor. Bu da geç mesaiye kalan kişilere yalnız servis imkanı sunulması durumunu ortaya çıkarıyor.
Göz Atmalısınız: ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞAN YORUMLARI
Yani girdiğiniz şirkette servis olabilir de sürekli ancak sadece geç vardiyaya sunulmuşta olabilir. Çağrı merkezi çalışma şartları konusunda en çok öne çıkan konulardan biri tatil konusu bazen iki gün izin olurken bazen tek gün izin olabilir. Ayrıca çalışma saatleriniz projeye göre bazen sabit olabilirken bazen vardiyalı sistemde çalışabilirsiniz.
Çağrı merkezinde işe alım süreci hızlı işler ve şartları sağladığınızda hemen iş başı yapabilirsiniz. Ancak hikaye sonra başlar. Herkese uygun bir iş değildir. Sürekli aktif bir tempo içerisinde hiç başınızı kaldırmadan sürekli görüşme yapmak hatta Outbound (giden çağrılar) proje ise yani satış odaklı ise olayın bir de hedef durumu oluyor ki bu psikolojiye uyum sağlamak ve başarılı olmak kolay değil. Satış yeteneği olan insanlar için iyi bir fırsat iken kendini ifade edemeyen insanlar için kötü bir deneyim olabilir.
İnbound (gelen çağrılar) ise müşteri hizmetleri, servis vb. proje de gelen çağrıları karşılamak ve müşterinin memnuniyetini sağlamak üzerine bir sistemde çalışır. Satış bunda da vardır ama daha çok tavsiye odaklıdır. İnbound daha sakin ve kontrol edilebilir bir iş süreci isteyenlere daha uygun olabilir.
Çağrı Merkezleri Maaşlar 2017
Yukarıda bahsettiğimiz detayların yanı sıra çağrı merkezi personel maaşları değişkenlik gösterir. Yeni personel asgari ücret minvalinde bir ücret alır. Buna prim dahil değildir. Ayrıca çalışma saatleri konusu önemlidir. Eksik çalışma saatleri, yüksek mola kullanımları yani sistemin boşta kalması vs. şirketler bunları maaşa yansıtıyor. Outbound çalışan ve çok iyi satış yapan bir satış temsilcisi düzgün bir şirkette çalışıyorsa şu zamanda 2 bin tl ortalama maaş alır ve birçok kez üstüne de çıkar. Hedefleri tutturan ortalama ve iyi satıcılar ise prim alırlar. Prim konusu değişir ama genelde 50-150 tl arası değişir. Yüksek satış rakamlarında prim katlanarak devam eder.
Çağrı Merkezi İş Başvuruları ve İşe Alım Süreci Hakkında
Yazıda çizdiğimiz hatlar genel detaylardır. Bu hatlar şirketlerde benzer özelliklerde olduğu gibi farklı özellikleri ve koşulların olmadığını anlamına da gelmemelidir. Gireceğinizin şirket her koşulu güncelleyebilir, farklı bir strateji uygulayabilir. Çağrı merkezlerinde sirkülasyon çok yüksektir bu sebeple iyi bir mülakat süreci geçirirseniz kısa sürede işe başlarsınız. Kariyer sitelerinde onlarca ilan bulabilirsiniz bunlara başvurduğunuzda kısa sürede sonuç alacağınızı düşünüyorum.
YENİ YAZI YAYINDA: Çağrı Merkezi Çalışma Şartları ve Maaşlar yeni detaylar için tıklayınız.
[poll id=”2″]