23 Aralık – 26 Aralık 2016 tarihleri arasında internet yavaşlatıldı. Sosyal medya platformları Twitter ve Facebook’a girişlerde problemler oldu. YouTube’a erişim bir süre sağlanamadı. VPN servisleri çalışmadı. Ve daha birçok şeyi yoğun olarak yaşadık.
İnternet Neden Yavaşlatılıyor?
Peki Neden Her Defasında İnternet Yavaşlatma Seçeneği?
Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Kötü olaylar, şehitlerimiz içimizi yaksa da ülkemize inanmak ve güvenmek zorundayız. Bununda en tabi ve doğal olanı bilgiye ve haber ulaşabilmek ve bilinçli bir toplum olabilmektir. Ancak ne yaşanırsa yaşansın bazı hareketler artık ritüele dönüşmüş durumda.
- İnternetin Yavaşlatılması
- Sosyal medyanın yasaklanması
- VPN servislerinin bile yasaklanması
- YouTube’a erişim yasağı
- Ekşi Sözlüğe erişim engeli
- Google DNS’in dahi yasaklandığını gördük
Yukarıdaki başlıkların hepsini son dönemde sürekli yaşar olduk. Tabi birde yayın yasakları var. İşin TV kısmı olduğu için yazmadım ama o da anında yapılan işlemlerden sadece biri. Bunun bir sonraki adımı sanırım İnterneti tamamen yasaklamak! O da ilk başta geçici sonra uzun süren dönemler mi olacak? Böyle bir şeyi düşünmek dahi istemiyorum.
Bu Aralar Neler Yaşadık
23 Aralık İnternetin Yavaşlatılması
23 Aralık Ekşi Sözlüğün Engellenmesi
24 Aralık İnternet Erişiminin Kısıtlanması
25 Aralık İnternet Erişim Problemleri Devam Ediyor
26 Aralık İnternet Düzeldi Mi?
İşin ironik kısmı internetin yavaşlatılması sürerken birçok insan sosyal medyada bu durumu iyice tiye aldı. Yani bir her şeye alıştığımız gibi buna da alışıyoruz. İşte en çok üzen tarafta bu. İnternet dünyasında dijital girişimler yaratmamız gerekirken iyice geriye doğru gidiyoruz. Bu duruma bir yurttaş olarak tepki göstermek son derece önemlidir. İnsanların bilgi alma hakkı engellenmesi doğru değil.
Tamam şunu kabul ediyorum, sosyal medyada kötü niyetli kişiler var ve bunlar yalan yanlış bilgiler veriyorlar. Burada yapılması gereken yasak yerine bunların ifşası, yakalanması ve adalete teslim edilmesi. Bunun içinde iyi bir bilişim güvenliği kurmak ve yetkin kişilerin çalışması. Malesef bu konuda ciddi problemler ve eksiklikler devam ettiği sürece biz bu internet yavaşlatılması, internet sansürü adını ne koyarsanız koyun çok yaşarız.