Bu tarz içeriklerde aslında hep teşvik vardır. Kendi işinizi kurmak ile başlayıp aslında gerçeğe yakın olanı değil hayal edilen ve ulaşılması gereken hedefleri anlatırlar.

Bu yazıda biraz daha farklı bir perspektifle hareket etmek istiyorum. Türkiye’de şu zamanda bir girişimci iş kurmak istese önünde bir sürü engel çıkıyor. Girişimci işine adapte olamadan o kadar çok zaman harcıyor ki dikkat dağılıyor ortaya bambaşka  şeyler çıkıyor.

Şu zamanda iş kurmak doğru mu neden temkinli olmalıyız biraz bunları başlıklar altında değerlendirelim;

  1. Türkiye’deki Durum

Şimdi bu alt başlığa Türkiye’deki Ekonomik belirsizlik, Türkiye’deki Ohal yönetimi vb. birçok başlık tipi eklenebilir ki genel olarak durumu ekledim. Şuan Türkiye’deki durumu size sorduklarında cevabınız ne oluyor? Ekonomik istikrar sizce var mı? İşsizlik rakamları nasıl? Devlet işverenin vergi yükünü azalttı mı? Devlet şuanda ekonomiyi canlandıracak düzenlemeler yapıyor mu?

Sorular çok cevaplar ise belirsiz. Neden belirsiz herkes bir taraf olmuş durumda realiteden uzak gerçekçi bir değerlendirme yok. Şuan kısıtlı imkanlarınız ben ticarethane açayım dediğinizde o kadar çok belirsiz şeylerle uğraşmak durumundasınız ki en başta düşündüklerinizden çok uzak bir yerde kendinizi bulabiliyorsunuz. Bu sebeple en azından şu aşamada iyi etüt ve gözlem şart.

2017 İş Kurmak İçin Umut Veriyor Mu? adlı yazıma da göz atmanız faydalı olacaktır.

2. Gereksiz Bir Sürü İşlem ve Bürokrasi

İnternet çağındayız her türlü işlemi internete taşıdılar ancak hala şirket kurma ve birçok işlem için kapı kapı gezmek durumundasınız. Evet online olarak bazı işlemler ve başvurular yapılabiliyor ama mutlaka işin bir aşamasında sahaya inmek durumdasınız. Muhasebeci için bile bu böyle. Ayrıca yeni işini gücünü kurmuş kişiye ilk baştan gereksiz o kadar harcama ve ek yükümlülük getiriliyor ki devlet desteği yok diyecek kadar. Zengine parası çok olana vergi desteği, kurulum desteği al 2 sene sonra ödersin destekleri çok. Ama küçük girişimciye sen önce bir başar da sonra bakarız mantığı. Başarırken de vergini çatır çatır ödeyeceksin.

Üstelik Ohal dönemindeyiz ne kadar gidecek belli değil. Ohal ticaret kanunu da ekliyor. Şirket tipine göre bazı sorumluluklar ve yasaklar getiriyor bunları incelemek lazım. Çevresi olmayan bir kişi ne hesapladıysa planlamasında en az 4 katı maliyet, stres, beklenmedik çıkacak ıvır zıvır opsiyonlarını eklesin. Çevresi olanlarda tabi değişir ama 1,5 katı deyip iyimser takılmak istiyorum.

kosgeb-girisimcilik-egitimi-mulakat
Kosgeb hakkında iyi bir bilgiye sahip olmak önemlidir.

3. Kosgeb Yeterli Değil

Konuya girmeden önce, Kosgeb ile ilgili birçok yazım var lütfen bu yazıdan sonra onları okuyun. Özellikle hibe ve desteklerle ilgili olanları mutlaka okuyunuz.

50 Bin TL Hibe Şartları

30 Bin TL Hibe Şartları

Şimdi Kosgeb devletin kurumu. Girişimciye diyor ki iş kur sana destek olayım. Girişimci de zannediyor ki ben iş kurarken Kosgeb bana para verecek destek olacak, hem de toplu verecek bu parayı. Kosgeb diyor ki evladım sen git işini kur, tüm harcamalarını yap, benim eğitime katıl, sonra kuruldan onay al, aldıktan sonra yapacaksın harcamaları yap dedikte kurul onayı şart! Sonra ben sana gıdım gıdım %50’sini ödeyeceğim harcamaların ancak onları vergiye tabi tutacağım. Aylara böleceğim ve bazen uzun süre ödeme yapmadığım da olur. Ama sen diyeceksin Kosgeb’e can kurban Kosgeb kurdu burayı ya büyü valla…

Yahu adam da para olsa neden Kosgeb ile uğraşsın. Hadi uğraşsın bari ödemeleri ve destekleme biçimini değiştirin. O kadar saçma bir sistem var ki parası olana iş kurdur sonra destekle. Parası olmayan ama fikri iyi olanlarda hayal kurmaya devam etsin. Ben kesinlikle toptan bir para verilsin demiyorum. Aşamalar uzun tutulmasın en fazla 4 taksit olsun ve girişimci denetim altında Kosgeb’in parasını kullanabilsin. Vergiye tabi olmasın ve belli bir süre hem vergi hem de mentorluk bakımından desteklensin. Tabi kabataslak yazıyorum bunla ilgili istenilirse çok güzel çalışmalar yapılabilir. Böyle deyince de diyorlar ki eskiden para verdik gitti düğün yaptı, araba aldı şunu yaptı bunu yaptı diyorlar millet. Yahu sen takibini planını nasıl yaparsan bu öyle işler. Tanıdıklara dayayın hibeyi her şeyi yaparlar tabi. Girişimci hayal kurmaya devam etsin.

Kosgeb Destekleriyle İş Kurulur Mu (Tüm Detaylar) adlı yazıya mutlaka göz atın.

İyi bir ekip sizi başarıya taşıyabilir. Ancak kötü bir ekip her şeyi mahveder.

4. Her şey!

Bu adımda birçok şeyden kısa kısa bahsedelim. Her şey çok pahalı, her şey paraya dayalı ve sonuç ise vasat ya da vasat üstü. Nelerden bahsediyoruz;

  • Hizmet alırsın paranı alırlar hizmeti alırken binbir sıkıntı yaşarsın
  • Ekipmanın, harcamaların pahalı değil çok pahalıdır sürekli bir mali yük sırtına binmeye devam eder
  • Ülkede her an her şey değişebilir
  • İnternet girişimi açarsın interneti keserler, yavaşlatırlar
  • Ekip kurmaya çalışırsın her gelen kaç para veriyorsun der ya da o beklentiye odaklanmıştır içinde
  • Startup mantığı olsun hadi işi büyütelim diye ilgi beklersin ekipten ekibin aklı bir karış havada
  • İyi ve sağlam kişileri Startup dahil etmek istersin arabam nerede, tatile gönderiyor musun der…
  • Biraz tökezlersin en yakınındaki bile yahu demiştim ben ya triplerine girmeye başlar
  • Stres kat seviyen artar, kontrol edemezsen hasta bile olabilirsin
  • Oto kontrol sistemin iyi değilse asabiyet oluşmaya başlar bu da işini etkiler
  • Unutma her şeyle ilgilenmeli her şeyin ucundan tutmalısın damacana suyun bile…

Bu liste uzar da uzar. Dolayısıyla iyi tartıp iyi biçmek lazım. Sonra başladığın noktadan bile daha geride bulursun kendini. Ve işin kötüsü orada yalnız kalırsın.

Mesele tüm bu zorluklara rağmen başarılı olmak mı?

Evet ama sen yine de iyi düşün…